ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ "ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ"

"Δρομείς"

Γλυπτό του Θεόδωρου Παπαγιάννη στο Σικάγο

Ένα σύντομο ιστορικό του έργου

 


 "Δρομείς"

   Συμμετείχα σε ένα διεθνή διαγωνισμό του οργανισμού Chicago Sisters Cities International Program το 2006. Ο διαγωνισμός αυτός είχε προκηρυχτεί δύο φορές πριν χωρίς αποτέλεσμα. Την τρίτη φορά αποφάσισα να πάρω μέρος και επιλέχθηκε το δικό μου έργο, το οποίο πέρασε από τρεις επιτροπές για να πάρει την τελική έγκριση. Από τότε που με κάλεσαν για την τελική επιλογή πηγαινοέρχομαι στο Chicago, μέχρι φέτος που πριν λίγες μέρες τοποθετήθηκε τελικά στο Αεροδρόμιο OHare του Chicago,από όπου περνούν (100.000.000) εκατό εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, κάτω ακριβώς από την επιγραφή "Καλώς ήρθατε στο Chicago". To τι παριστάνει αυτό το έργο που επιλέχθηκε ανάμεσα από 100 και πλέον έργα από καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, το λέω παρακάτω.


   Μικρότερο έργο με το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε στο εσωτερικό του Αεροδρομίου στο Terminal 5 στην υποδοχή. Το έργο αυτό έχει διαστάσεις 5x2 μέτρα  ενώ αυτό στον εξωτερικό χώρο 13x6 μέτρα. Είναι από ανοξείδωτο μέταλλο και η κάθε πλάκα έχει πάχος 8εκ.x7μ. και ζυγίζει 8 τόνους. Όλο το έργο έχει μέταλλο 40 τόνων.

   Το έργο κατασκευάστηκε εκεί γιατί απαιτούσε σύγχρονη τεχνολογία και ήταν αδύνατο να γίνει εδώ, με συνεχή δική μου παρακολούθηση. Το κόστος του έφτασε το (1.000.000) ένα εκατομμύριο δολάρια τα οποία πρόσφεραν οι Έλληνες του Chicago. H επιτροπή (The Athens Committee) είχε πρόεδρο τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Δημήτριο Κοζόνη εκ Ναυπάκτου ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια πάλεψε με πολλές δυσκολίες μέχρι να υλοποιηθεί το έργο. Μηνύματα στην τελετή των εγκαινίων έστειλαν ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο νυν Δήμαρχος της Αθήνας.