εκθέσεις του
 ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Παπαγιάννης Θόδωρος

Μουσείο Τεχνών Κοζάνης:

έκθεσης γλυπτικής με τίτλο «ΑΡΧΕΤΥΠΑ»,

23-02 έως 30-03 2019

Με την έκθεσή του αυτή ο Παπαγιάννης, εγκαινιάζοντας το Νέο Ιδρυθέν ¨ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΩΝ¨, επέλεξε να προβεί σε σκηνοθεσία με έργα γλυπτικής των τελευταίων ετών της δημιουργίας του. Επίκεντρο αυτής της έκθεσης είναι το ψωμί, κεντρικό σύμβολο του Χριστιανισμού. Γύρω από αυτό, μια πομπή η οποία αποτελείται από μικρές πήλινες μορφές, οι οποίες πλαισιώνονται από υπερφυσικού μεγέθους μορφές.

Στο εκθεσιακό αυτό πλαίσιο, διευρύνεται η δυναμική του έργου του γλύπτη, τονίζοντας τον αρχέτυπο και ιερατικό του χαρακτήρα. Εμπλουτίζεται με καινούργια αφανέρωτα ως σήμερα στοιχεία, τα οποία εγείρουν συνειρμούς που συνάδουν με το αρχέγονο και ιερό. Το έργο του Θόδωρου Παπαγιάννη, εν τέλει, προσκαλεί αυτόματα την όραση χάρη στη θεαματική της μνημειακή κλίμακα και μια ενσυνείδητη ανάκληση διάχυτων αναμνήσεων από την προϊστορία της ανθρώπινης έκφρασης. Ταυτόχρονα ερεθίζει τη νόηση με τους ευδιάκριτους συμβολισμούς της, ανακυκλώνοντας διεγερτικά στη μνήμη ιστορικά βιώματα, όπως και κοινωνικές εμπειρίες, αιτήματα από ανικανοποίητες καθημερινές ανάγκες και έμμεσες αναφορές στον επώδυνο αγώνα της πραγματικότητας για την ψυχική και την πνευματική της επιβίωση.

Διάρκεια έκθεσης: 23 Φεβρουαρίου με 30 Μαρτίου 2019.

Διεύθυνση Μουσείου Τεχνών: Δελμούζου 1 (Δίπλα από το Κινηματοθέατρο ¨Ολύμπιο¨) Κοζάνη.

Επιμέλεια έκθεσης – κειμένων:

Γλύκα Διονυσοπούλου (Υποψήφια Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης – Εικαστικός),

Κατερίνα Καρούλια (Εικαστικός),

Χάρης Κοντοσφύρης (Αλληλοεπιδραστής – Επίκουρος Καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας)

Σοφία Παπαδοπούλου Λέκτορας Τμήματος Χαρακτικής Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Μαρία Χατζηλάμπου, υπεύθυνη Εικαστικών Ομάδων Γυμνασίων

Τηλ. επικοινωνίας: 24610 39559 και 6972311542

E-mail: arhiokesarias1@gmail.com 

Με την συνεργασία: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θ. Παπαγιάννη

Με την στήριξη: ΟΑΠΝ Δ. Κοζάνης