Τα Νέα του
Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ»

Ο Θόδωρος Παπαγιάννης

στον Ιανό

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016.

6.00- 8.00 μ.μ.

Ο Κώστας Καζαμιάκης στα πλαίσια της εκδηλώσεως «Από το αμπέλι στο Θέατρο» που επιμελείται και παρουσιάζει στον ΙΑΝΟ (κάθε δεύτερη Τετάρτη) θα έχει προσκεκλημένο  συνομιλητή την προσεχή Τετάρτη τον καταξιωμένο γλύπτη Θόδωρο Παπαγιάννη, ομότιμο καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και διδάκτορα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στις Πλαστικές Τέχνες.

Η γλυπτική του Θόδωρου Παπαγιάννη προσκαλεί αυτόματα την όραση,.., ενώ ταυτόχρονα ερεθίζει τη νόηση, ..Άγγελος Δεληβοριάς.

Οι ενότητες των θεμάτων που θα συζητηθούν με τον Θόδωρο Παπαγιάννη:


 Ο Θόδωρος Παπαγιάννης
στην παιδική του ηλικία
  1. Η 40ετής θητεία του, ως καθηγητού, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στην έδρα της Γλυπτικής, όπου διεδέχθη τον δάσκαλο του Γιάννη Παππά.

  2. Η ιδιαίτερη ενασχόληση του με την αρχαία ελληνική τέχνη.

  3. Ο καθοριστικός του ρόλος, τα τελευταία 25 χρόνια,  στην δημιουργία, οργάνωση και συμμετοχή στα ετήσια Συμπόσια Γλυπτικής, σε πολλές πόλεις της Ελλάδος και της Κύπρου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο ένα μεγάλο γλυπτό του Θ. Παπαγιάννη δημιουργημένο επί τόπου, κοσμεί κάποιο δημόσιο χώρο της πόλεως ,όπου πραγματοποιήθηκε το Συμπόσιο Γλυπτικής.Τα Συμπόσια αυτά έχουν καθιερωθεί και γίνονται κάθε καλοκαίρι σε πολλές πόλεις, πλουτίζοντας με γλυπτά τους δημόσιους χώρους των πόλεων μας. Όπως γνωρίζουμε, από τα αρχαία κείμενα και οι αρχαίες ελληνικές πόλεις εκοσμούντο με  πολλά σπουδαία  γλυπτά.

  4. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» στο Ελληνικό Ιωαννίνων και το Συμπόσιο Γλυπτικής που γίνεται κάθε καλοκαίρι.

  5. Ο Δρόμος της γλυπτικής με δεκάδες περίοπτα γλυπτά( πολλών γνωστών αλλά και νέων καλλιτεχνών)  κατά μήκος της οδού  που αρχίζει από την διασταύρωση Ιωαννίνων- Ελληνικού- Άρτας και φτάνει στη Ιερά Μονή Τσούκας στον Άραχθο αφού «περάσει» από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ελληνικού.

  6. Η «ιδέα» του Θ. Παπαγιάννη να αποτυπώσει καλλιτεχνικά( με γλυπτά ή ζωγραφιές) εκατοντάδες κατοίκους του Ελληνικού Ιωαννίνων αλλά και άλλους. Αυτό  ξεκίνησε από την παιδική του ηλικία, γύρω στα 1950.

  7. Τα «από καρδιάς» κείμενα του Θ. Παπαγιάννη.( Τα φαντάσματα μου, Το ψωμί κ.α.)

  8. Δημοσιεύσεις και διακρίσεις για τον γλύπτη και το έργο του.

  9. Αναφορά στις 30 και πλέον ατομικές εκθέσεις του καλλιτέχνη.

  10. Οι δύο μεγάλες εκθέσεις του γλύπτη, στο Μουσείο Μπενάκη και στο Βυζαντινό- Χριστιανικό Μουσείο.

    Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Η εκδήλωση θα τελειώσει με δύο τραγούδια από την Ήπειρο προς τιμήν του καλεσμένου Θόδ. Παπαγιάννη. Τραγούδι και κιθάρα ο Σίμος Κεχαγιάς.

Κώστας Ν. Καζαμιάκης