Τα Νέα του
Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ»

Παραστάσεις προσφορά από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων

Η κωμωδία του Μενάνδρου «Επιτρέποντες» στο Μουσείο
Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΗ ΜΕ

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, TO ΔΗΜΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

www.dipetheioannina.eu / Ηλεκτρονική διεύθυνση: diperiftheat@ioannina.gr

Ταχυδρομική διεύθυνση: Παπάζογλου 5 (Αρχοντικό Πυρσινέλλα) 454 44 ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Τηλεφωνικό κέντρο: (+30) 26 510 25 670 & 26 510 73 233 (& τηλεομοιότυπος)

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων ολοκληρώνει την φετινή του περιοδεία με δύο παραστάσεις προσφορά, αναδεικνύοντας ακόμη μια φορά το κοινωνικό του πρόσωπο. Η κωμωδία του Μενάνδρου «Επιτρέποντες», έχει έναν ακόμη σταθμό την Παρασκευή 2/9 στην Κληματιά, όπου το έργο θα παρουσιασθεί με την συνδρομή της ΠΕΔ Ηπείρου και τη συνεργασία του Δήμου Ζίτσας. Κατόπιν θα δοθούν οι δυο τελευταίες παραστάσεις της θερινής περιοδείας που αποτελούν προσφορά του ηπειρωτικού θεάτρου. Η πρώτη είναι το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου όταν το έργο θα παιχθεί στο χώρο του Μουσείου Παπαγιάννη, στο Ελληνικό, στο πλαίσιο του 7ου Συμποσίου Γλυπτικής, έχοντας τη συνεργασία τόσο του Μουσείου Παπαγιάννη, όσο και του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ελληνικού. Η παράσταση θα αρχίσει στις 9 το βράδυ κι η είσοδος για τοι κοινό είναι ελεύθερη. Τέλος, όπως και πέρυσι, αλλά και προηγούμενα χρόνια, το έργο του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων θα παρουσιασθεί στις φυλακές Σταυρακίου. Η παράσταση θα δοθεί τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώνοντας τη θερινή της παρουσία

Συντελεστές της 109ης επαγγελματικής θεατρικής παραγωγής του ηπειρωτικού θεάτρου είναι: ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Κεντρική Σκηνή * 33ος χρόνος * Μενάνδρου ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΕΣ κωμωδία

Οργάνωση παραστάσεων: Αθηνά Τσικνιά, Κατασκευή σκηνικού: Άκης Μάστακας, Κατασκευή κοστουμιών: Περσεφόνη Βραζέλη, Μίξη: Ηλίας Βαμβακούσης, Βοηθός σκηνογράφου: Βάια Χούχλια, Φωτογραφίες: Βαγγέλης Γιωτόπουλος, Τρέιλερ - βίντεο: Χάρης Καλαμπόκης. Χορηγός: ΠΕΔ Ηπείρου. Υποστηρικτές: Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, MP group. Μέγας χορηγός επικοινωνίας: ΕΡΤ (ΕΡΤ3, 102 FM, 9.58 FM, ΕΡΤ Περιφέρειας, ΕΡΤ 2ο πρόγραμμα). Χορηγοί επικοινωνίας: Δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων, ΕΡΑ Σταθμός Ιωαννίνων, Epirus events, Ioannina festivals, Ηπειρωτικός Αγών, Πρωινός Λόγος.

Μετάφραση: Τάσος Ρούσσος, Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, Μουσική πρωτότυπη: Στάθης Δρογώσης, Σκηνικά - κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη, Επιμέλεια κίνησης: Χρυσάνθη Παπαγεωργίου – Δώρα Ζούμπα, Φωτισμοί: Παναγιώτης Λαμπής, Φωνητική διδασκαλία: Ειρήνη Δόβα, Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Μαχαίρα. Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Ζωή Ιωαννίδη: Παμφίλη, Χαιρέστρατος, Γυναίκα Συρίσκου, Μαρία Κατσουλίδη: Καρίνη, Συρίσκος, Σωφρόνη, Γιάννης Κοτσαρίνης: Σμικρίνης, Γιώργος Κρήτος: Χαρίσιος, Κατερίνα Μπιλάλη: Αβρούλα, Δάος, Άρης Τσαμπαλίκας: Ονήσιμος.

 


 

 

Κρήτος-Τσαμπαλίκας
 

 Μπιλάλη-Τσαμπαλίκας-Ιωαννίδη-Κρήτος

   

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη

Απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και της Δραματικής σχολής Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη. Κάτοχος Μάστερ (ΜΑ in Arts) Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας από το Goldsmiths University of London. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή (Doctor of Philosophy)στο Brunel University of London με θέμα: «Physical theatre as an approach to contemporary stagings of classical Greek tragedy» με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ). Έχει εκπαιδευτεί σε τεχνικές υποκριτικής δίπλα σε κορυφαίους δασκάλους όπως η Α. Μιούσκιν, ο Ε. Μπάρμπα καθώς και κίνησης από τη Ζουζού Νικολούδη και μέλη του Theatre de Complicite. Είναι Γενική Γραμματέας στην ΕΜΚΕΘΙ (ένωση που αποτελείται από 90 θιάσους) και μέλος της ομάδας έρευνας στη ΓΕΓΕΤ. Ασχολείται ενεργά με τη σκηνοθεσία τα τελευταία χρόνια. Τη χρονιά αυτή σκηνοθέτησε στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας την παιδική παράσταση «Μόμο» του Μ. Έντε. Έχει σκηνοθετήσει με την ομάδα Anima, την παράσταση «Έξοδος» στο θέατρο Θησείο, θέατρο Αργώ και Studio Μαυρομιχάλη. Η ίδια παράσταση παίχτηκε στη Θεσ/κη, στην Πάτρα, στις Σπέτσες και αλλού. Έχει επίσης σκηνοθετήσει στον Κινητήρα studio την παράσταση «Ιούλιος Καίσαρας: Scripta femina», στο Elculture με το Ν. Γεωργάκη το διήγημα του Π. Ζίσκιντ, «Το καλοκαίρι του Κύριου Ζόμερ» και στον Τεχνοχώρο Αθηνά «Την Όπερα των Ζητιάνων» του Τζ. Γκαίη, σε συμπαραγωγή με το Δήμο Ζωγράφου. Επίσης έχει ανεβάσει στην Πειραματική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το έργο «Η Συνέντευξη» και στο θέατρο Ριάλτο για δύο σεζόν το έργο «Θησέας και Μινώταυρος σαν παραμύθι» για παιδιά. Εργάστηκε ως μόνιμη επιμορφώτρια, υπεύθυνη θεατρικού εργαστηρίου και σκηνοθέτης του Δήμου Ζωγράφου. Κάποιες από τις παραγωγές που έχουν ανέβει είναι οι εξής: «Η Μικρή μας Πόλη», «Το Τρίτο Στεφάνι», «Η Πινακοθήκη των Ηλιθίων», «Η Τρικυμία», «Το Παλτό», «Βάκχες», «Ένα καπέλο από ψάθα Ιταλίας», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Η επιστροφή της γηραιάς κυρίας» κ.α. Έχει εργαστεί επίσης εκτεταμένα ως βοηθός σκηνοθέτη και δραματουργός. Συμμετείχε ως ηθοποιός στην παράσταση «Αραβοïσραηλινός Τσελεμεντές» του Ρ. Σόανς σε σκηνοθεσία Κ. Σπανού. Έχει εντρυφήσει σε τεχνικές σωματικού θεάτρου από τις μεθόδους των Ζ. Λεκόκ, Γ. Γκροτόφσκι και Ε. Μπάρμπα, τις οποίες και εφαρμόζει στη διδασκαλία της υποκριτικής. Έχει διδάξει υποκριτική σε σχολές, σε δημόσια Ι.Ε.Κ, στο εργαστήρι δημοσιογραφίας του ΑΝΤ1 και σε διάφορα σεμινάρια. Από το 2007-11 δίδαξε στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου τα μαθήματα «Εισαγωγή στην Υποκριτική Τέχνη» α’ έτος, «Υποκριτική: Θεωρία και Πράξη» β’ έτος, «Εργαστήριο Υποκριτικής Ι» γ’ έτος και φέτος το μάθημα «Εισαγωγή στην Υποκριτική και Σκηνοθεσία: θεωρία και πράξη» στο α’ έτος. Τέλος έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις της σε συνέδρια και έχει εκδώσει άρθρα σε διεθνή περιοδικά, ελληνικές εφημερίδες καθώς και προγράμματα θεάτρων. Αυτή τη στιγμή εργάζεται στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ως Καλλιτεχνική υπεύθυνη της Παιδικής-Εφηβικής σκηνής και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΔΗΠΕΘΕ.

 

Στάθης Δρογώσης

Γεννήθηκε στην Αθήνα την 1η Μαΐου του 1977. Είναι πτυχιούχος πιάνου ενώ έχει κάνει και σπουδές ανώτερων θεωρητικών και κρουστών ορχήστρας. Υπήρξε τραγουδιστής και ένας από τους βασικούς συνθέτες του συγκροτήματος «Τα φώτα που σβήνουν». Από το 2001 κυκλοφορεί μόνος του δίσκους ως τραγουδοποιός. Έχει γράψει μουσική και τραγούδια για το θέατρο.

 

Ηλένια Δουλαδίρη

Γεννήθηκε στο Βόλο το 1985, είναι απόφοιτος του τμήματος θεάτρου της σχολής καλών τεχνών του α.π.θ με υποτροφία ικυ, συμμετείχε στην ομαδική εργασία της σχολής της στην διεθνή έκθεση σκηνογραφίας το 2007 στην couantrenialle της Πράγας. Από το 2008 ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως σκηνογράφος ενδυματολόγος και εικαστικός. Έχει κάνει σκηνικά και κοστούμια στις παραστάσεις: «άγρια μοναξιά» Σπύρος Αθηναίου 2012, «Το δείπνο» χοροθέατρο, ομάδα αντιθέσεις 2010, «Peter pan project» Ελίζα Αλεξανδρόπουλου 2010, «αλχημιστής» Νικόλας Μίχας 2011, «chez alba» Έφη Γούση 2010, «φθινοπωρινή ιστορία» Δημήτρης Πανταζής 2009, «να ‘ρθω μαζί σου» Κωνσταντίνος Ασπιώτης 2013, «no body else» Κίρκη Κάραλη 2010, «Μέλινα μ» Κωνσταντίνος Ασπιώτης 2013, «armadale» Κωνσταντίνος Ασπιώτης 2014», Ντόλλη η προξενήτρα» Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης 2014, «το νησί των σκλάβων» 2015 Ελένη Ευθυμίου, «έγκλημα και τιμωρία» Λεβάν Τσουλάντζε 2015, «η σκοτεινή πέτρα» Κωνσταντίνος Ασπιώτης 2015, « 72 ώρες» 2016 Γιάννης Σαρακατσάνης. Σε 2 ταινίες μεγάλου μήκους και σε τρεις σειρές στην τηλεόραση «ηρωίδες», «άσφαιροι», «η χειρότερη βδομάδα της ζωής μου» και σε πολλές άλλες παραστάσεις performances, διαφημίσεις και μουσικές σκηνές. Το 2015 προτάθηκε για βραβείο ενδυματολογίας του Αθηνοράματος για τα κοστούμια της παράστασης «Ντόλλη η προξενήτρα». Επιμελήθηκε φωτογραφήσεις ως art director για λογαριασμό περιοδικών. Έχει εικονογραφήσει το παιδικό βιβλίο της Αλεξάνδρας Κ* «η πιο παράξενη ιστορία του κόσμου» εκδόσεις Πατάκη καθώς κ το εξώφυλλο του βιβλίου «lalaland» της Αλεξάνδρας Κ* εκδόσεις Πατάκη. Έχει συνεργαστεί με την διαφημιστική εταιρία Mac victor κάνοντας τα εικαστικά της προώθησης του Bacardi. Έχει δημιουργήσει εικαστικά γλυπτά ρούχα από χαρτί και αλλά υλικά για λογαριασμό φωτογραφικών project. Εδώ και δυο χρόνια διατηρεί την εταιρία χειροποίητων ενδυμάτων Chaperdonna όπου σχεδιάζει και μέχρι πρόσφατα έραβε η ίδια τα ρούχα.

 

Χρυσάνθη Παπαγεωργίου

Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής «Εμπρός» και της Φαρμακευτικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει ειδικευτεί στο σωματικό θέατρο στην σχολή «Ecole Internationale de theatre Jacques Lecoq». Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους σκηνοθέτες Pierre-Alexis-Dumas, Βασίλη Μαυρογεωργίου, Νίκο Διαμαντή, Στέφανο Αχιλλέως κ.α. Επίσης έχει εργαστεί ως ηθοποιός στο Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στο Αρχαίο θέατρο των Δελφών, στο Skrow theatre, στο Βρυσάκι, στον πολυχώρο Bios, στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης κ.α. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας «Forplay». Συνσκηνοθέτησε και παρουσίασε τον χειμώνα το χοροθεατρικό παραμύθι «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η αγάπη» στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Διδάσκει αυτοσχεδιασμό και ανάπτυξη εκφραστικών μέσων στα τμήματα υποκριτικής του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

 

Δώρα Ζούμπα

Σπούδασε κλασικό και σύγχρονο χορό στην ανώτερη επαγγελματική Σχολή Χορού «Ραλλού Μάνου» από όπου αποφοίτησε το 2010, ενώ αυτή την περίοδο ολοκληρώνει τις σπουδές της στο τμήμα «Πλαστικών τεχνών & επιστημών της τέχνης» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Απο το 2012 είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας χορού «krama dance company» για την οποία χορεύει και χορογραφεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό έχοντας παρουσιάσει τις παραστάσεις «shadow of a stretched arm», «PRESS(ed)», «traces» και «barking days». Έχει συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες και έχει παραδώσει σεμινάρια χορού. Διδάσκει χορό και κίνηση σε παιδιά και ενήλικες και έχει διδάξει μουσικοκινητική αγωγή σε κέντρο εργοθεραπείας και λογοθεραπείας. Έχει συνεργαστεί με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων διδάσκοντας κίνηση στα τμήματα υποκριτικής, ενώ έχει συνδημιουργήσει και παρουσιάσει την παράσταση «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η αγάπη» στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

 

Παναγιώτης Λαμπής

Γεννήθηκε το 1985 στην Αθήνα και από μικρός το ενδιαφέρον του ήταν επικεντρωμένο στο φως και στην εικόνα. Δουλεύει σαν φωτογράφος από το 2003, ενώ πολύ γρήγορα ασχολήθηκε και με την κινούμενη εικόνα. Φοίτησε στο Χημικό Αθηνών (2011) και στο Royal Central School of Speech and Drama του Λονδίνου στο τμήμα MA Advanced Theatre Practice (2012). Από τότε το ενδιαφέρον του έχει επικεντρωθεί στον σχεδιασμό φωτισμών. Στόχος του είναι να ανακαλύπτει τις λειτουργίες του φωτός και να το θέτει στην υπηρεσία της δραματουργίας κάθε παράστασης που αναλαμβάνει να φωτίσει, εξερευνώντας και αξιοποιώντας νέα και παλιά τεχνολογία και τεχνογνωσία, μέσα, φόρμες και δομές. Έχει δουλέψει με σκηνοθέτες όπως Ρ. Μοσχοχωρίτη, Κ. Ντέλλα, Δ. Γεωργαλά, Ε. Παπακωσταντίνου, Π. Αδάμ, Κ. Σπανού, Δ. Λάλο, Χ. Στρέπκο, Α. Μιχελή, Γ. Ανδρέου, Τ. Ράλλη.

 

Ειρήνη Δόβα

Απόφοιτος του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων (δίπλωμα Μονωδίας με βαθμό Άριστα παμψηφεί με διάκριση Ά βραβείο). Με υποτροφία του Π.Κ.Δ.Ι έκανε μετά διπλωματικές σπουδές με την υψίφωνο Σόνια Θεοδωρίδου. Επίσης μελέτησε τραγούδι με την Christa Ludwig, Ulrike Sych, Andrea Strunkeit και Helga Wagner. Συνεργάστηκε με τον διεθνούς φήμης τσεμπαλίστα και διευθυντή ορχήστρας Ιάκωβο Παππά στο Κέντρο Παλαιάς Μουσικής Αθηνών. Συνεργάστηκε με την Ε.Λ.Σ και συμμετείχε με πρωταγωνιστικό ρόλο στις όπερες «Bastien und Bastienne» του W. A. Mozart (σε σκηνοθεσία Κ. Ρουγγέρη), και «Lo Speciale»” του J. Haydn (σε σκηνοθεσία Κ. Παπαιωάννου). Το 2015 δημιούργησε την πρώτη μαθητική ομάδα φωνητικής τέχνης στα Ιωάννινα με φιλανθρωπικό χαρακτήρα (Opera Feel Anthropic).Τον Μάιο του 2015 ανέβηκε πρώτη της παραγωγή, «Η όπερα της πεντάρας” των BrechtWeil. Από το 2016 διδάξει φωνητική στο Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων.

 

Μαρία Μαχαίρα

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1972 Μαθήτευσε δίπλα σε σπουδαίους αφηγητές (Στέλιο Πελασγό, Ανθή Θάνου Μάγδα Κοσσίδα, Λίλλη Λαμπρέλη) παρακολούθησε πλήθος βιωματικών εργαστηρίων και θεωρητικών σεμιναρίων. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Γιάννενα. Χίλια κι ένα παραμύθια» και της ομάδας «Αδράχτι». Αφηγήθηκε σε πλήθος εκδηλώσεων και φεστιβάλ, έκανε σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών για την ΕΡΑ, δίδαξε σε συνεργασία με διάφορους φορείς σε βιωματικά σεμινάρια τεχνικές αφήγησης. Από το 2015 συνεργάζεται με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.